نقش حیاتی تغذیه در دوران کرونا
چند ماهی است که ویروس کووید 19 تمام دانش و پیشرفت بشر را به سخره گرفته است. ویروس ناشناخته، قرنطینه و تقویت سیستم ایمنی بدن از عواملی بود که موجب شد تغذیه در دوران کرونا مورد توجه ویژه قرار گیرد. حتّی در ابتدا که اغلب مردم امیدوار بودند داروی کرونا یا واکسن آن خیلی زود کشف شود فهرستی از مواد غذایی که به عنوان بهترین تغذیه در دوران کرونا معرفی شد خیلی زود کمیاب شد. اکنون با گذشت بیش از شش ماه هنوز خبر موثقی از دارو یا واکسن کرونا نیست. از یک سو تمام متخصصان و پزشکان مشغول شناسایی و کشف راههای مقابله با کرونا هستند از سوی دیگر مردم خسته و ناامید به امید شرایط عادی و روزهای بدون ماسک و ضدعفونی کننده، روزهای تکراری قرنطینه را تحمل میکنند. در این شرایط ظاهراً بها دادن به اصول تغذیه در دوران کرونا سادهترین راه پیشگیری از کرونا است که حداقل ضرری ندارد.
علائم کرونا
برای مقابله با هر بیماری لازم است ابتدا شناخت کافی از آن داشته باشیم. ویروس کووید 19 یکی از ویروسهای خانواده کرونا ویروس است که طیف وسیعی از ویروسها را در بر میگیرد. این ویروسها انواع بیماری مشابه آنفولانزا را ایجاد میکنند که به طور خاص بر دستگاه تنفسی بدن انسان اثرگذار است. در نتیجه علائم کرونا با علائم سرماخوردگی و آنفولانزا شباهت فراوانی دارد. مهمترین علائم کرونا تب شدید، بدن درد، سرفه، تنگی نفس، از بین رفتن حس چشایی و بویایی و سردرد است. به طور ویژه سرفههای خشک و غیر قابل کنترل از علائم اختصاصی کرونا است. بنابراین معمولاً آبریزش بینی، عطسه و سرفههای خلطدار جزو علائم کرونا نیست.

اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابله با کرونا
تحقیقات انجام شده بر روی بیماران کرونایی نشان دهنده آن است که بیمارانی که گرفتار سوء تغذیه و یا سیستم ایمنی ضعیف بودهاند بیشتر در معرض خطر هستند. در واقع افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نه تنها در برابر کرونا که در برابر هر ویروس دیگری ضعیف و بدون دفاع هستند. این افراد هم بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری قرار دارند و هم درمان آنها به سختی صورت میگیرد. در واقع بدن انسان بهترین مدافع و درمانگر در برابر انواع بیماری است. کافی است منابع مورد نیاز بدن به خوبی تأمین شود تا سپر دفاعی محکمی در برابر انواع بیماری ایجاد شود. از این رو متخصصان گنجاندن مواد غذایی سالم از جمله میوه و سبزیجات تازه را برای تغذیه در دوران کرونا ضروری میدانند.

تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق تغذیه در دوران کرونا
برنامه غذایی سالم، سادهترین و مؤثرترین راه تقویت سیستم ایمنی بدن است. از ابتدای شیوع ویروس کرونا متخصصان فهرستی از مواد مغذی مورد نیاز بدن ارائه کردند که نقش مهمی در مقابله با انواع ویروس و از جمله کرونا دارند. اصلاح تغذیه در دوران کرونا میتواند اثرات مثبت فراوانی بر سلامت افراد خانواده داشته باشد. ما در ادامه به معرفی مواد مغذی مورد نیاز بدن و منابع غذایی حاوی آنها میپردازیم که باید در برنامه غذایی گنجانده شوند.
ویتامین C
در صدر فهرست مواد ضروری تغذیه در دوران کرونا ویتامین C قرار دارد که نقش کلیدی در افزایش گلبلولهای سفید و تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. بهترین مواد غذایی که حاوی ویتامین C هستند عبارتند از:
- مرکبات شامل لیموترش، پرتقال، گریپ فروت، لیموشیرین، نارنگی
- کیوی
- فلفل دلمهای
- انواع کلم
ویتامین D
تأثیر ویتامین D بر درمان بیماریهای تنفسی موجب شده تا از مکمل ویتامین D برای درمان کرونا نیز استفاده شود. زیرا این ویتامین در بدن انسان به پروتئینهایی تبدیل میشود که نقش مؤثری در نابودی ویروسها و باکتریها دارند. مهمترین منبع ویتامین D نور خورشید است که به رایگان در اختیار همگان قرار دارد. در کنار آن مواد غذایی حاوی ویتامین D عبارتند از:
- روغن ماهی
- شیر
- کره
- زرده تخممرغ
ویتامین E
این ویتامین به دلیل خاصیت آنتیاکسیدان برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار ضروری است. نکته مهم این است که کمبود ویتامین E عملکرد تمام سلولهای بدن را تضعیف میکند. بهترین منابع ویتامین E عبارتند از:
- دانه آفتابگردان
- بادام
- سبوس گندم
- زیتون
ویتامین A
ویتامین A نقش اثبات شدهای در تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در مبارزه با عفونتهای تنفسی دارد. لذا از مواردی است که برای تغذیه در دوران کرونا بسیار توصیه شده است. مهمترین منابع ویتامین A عبارتند از:
- جگر
- تخم مرغ
- شیر و لبنیات
- هویج و کدو حلوایی
- سبزیجات تیره مانند اسفناج
زینک
زینک ماده معدنی ارزشمندی است که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. گرچه زینک به میزان اندک نیز نیاز بدن را برطرف میسازد ولی به دلیل کمیاب بودن آن و نیز مشکلات جذب آن در بدن، اغلب افراد دچار کمبود زینک هستند. به عبارت دیگر میزان زینک موجود در مواد غذایی بسیار اندک است که همان هم در بسیاری از موارد به درستی جذب نمیشود. مواد غذایی حاوی زینک عبارتند از:
- میگو
- بوقلمون
- حبوبات
- آجیل
- جو دو سر

تغذیه در دوران کرونا
تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق مکملها
در حالت کلی مصرف مواد غذایی طبیعی برای تأمین نیازهای بدن اولویت دارد. ولی تأمین مواد مغذی از طریق برنامه غذایی سالم نیاز به زمان زیادی دارد. لذا در شرایط اضطرار مانند افرادی که دچار سوءتغذیه یا کمبودهای خاص هستند ناگزیر به استفاده از انواع مکمل هستیم.
در شرایط کنونی نیز کارشناسان توصیه میکنند افرادی که دچار کمبود ویتامین و مواد معدنی هستند از روشهای تقویت سیستم ایمنی بدن از طریق مکملها استفاده کنند. البته در مواردی مانند ویتامین D و زینک به دلیل منابع محدود غذایی و شرایط دشوار جذب آن استفاده از مکمل برای همگان ارجحیت دارد.
نکته مهم در مصرف انواع مکمل این است که حتماً باید با مشورت با پزشک صورت گیرد. زیرا به همان اندازه که کمبود مواد مغذی در بدن خطرناک است مصرف مکملها نیز اگر به صورت خودسرانه و بیش از حد باشد میتواند مشکلات فراوانی ایجاد کند.
سخن آخر
شنیدن اخبار متناقض و سردرگمی در شناخت این ویروس و درمان آن بدترین بخش این ماجراست. در حالی که هنوز اغلب مردم توانایی شناسایی این بیماری را ندارند هر روز علائم و عوارض جدید بیماری کرونا اعلام میشود. به همین خاطر در شرایط فعلی تنها راه قابل اطمینان تلاش برای تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از کرونا است. در کنار اصلاح تغذیه در دوران کرونا، خواب کافی، تحرک بدنی و پرهیز از استرس نیز از دیگر روشهای تقویت سیستم ایمنی بدن است. البته رعایت فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک و شستشوی مداوم دستها نیز نباید فراموش شود.